Siemens
siemens_cover_topsiemens_cover_top

Siemens Innovation Space at The Crystal, London

Jotta were commissioned by Siemens and Jump Architects to create an innovation space within the German manufacturer’s UK headquarters, The Crystal. Designed to facilitate C-Suite meetings between Siemens and key global clients, the space showcases the company’s IoT platform, MindSphere. 

Working with Siemens, Jotta identified three stages for a successful client engagement: First, educating clients around the product. Second, identifying key case-studies and products within the Mindsphere portfolio that might be applicable to a client’s business. Third, taking those individual products and creating a tailored solution for a client through discussion and workshopping.

Reflecting these three stages, Jotta designed a zoned space. Sitting at opposing ends of the space, the first zone provides a cinema style set-up where clients can be informed of Mindsphere’s key benefits while the third zone provides workshopping facilities including custom-designed modular furniture that can be reconfigured into intimate or boardroom style configurations. Sitting in-between, the second zone a circular space made from two partitions able to assume a number of positions. Set at opposite sides to one another, the partitions create an intimate space in which clients can interact with the touch table exhibit at the centre of the space. With hundreds of case studies, films and presentations on hand, Siemens representatives can quickly and effortlessly take clients on an interactive, tailored journey through MindSphere’s product benefits. Once complete, the partitions can be moved into almost any alignment with one another, significantly reconfiguring the space. Following the partitions as they move, intelligent lighting switches on and off from the overhead track system as partitions change their position.

Jotta’s ambition with the design, to reflect the bold architecture of The Crystal’s exterior while also surpassing the strict environmental standards that make The Crystal one of Europe’s most sustainable buildings. Responding to these challenges Jotta utilised innovative materials such as Bencore - a lightweight, light-permeable, honey-combed panel material custom moulded in Italy. 

Jotta would like to thank Jump Studios, AK Workspace and Shape Studios for their help realising the project

siemens_jottasiemens_jotta
jotta_siemens_crystaljotta_siemens_crystal
jotta_siemensjotta_siemens
Siemens centre for urban sustainability: The CrystalSiemens centre for urban sustainability: The Crystal